23/02/2023

Celoroční život v karavanu

Bydlení v karavanu je stále oblíbenější, protože je cenově dostupnější než údržba rodinného domu a zahrady. Pokud chcete bydlet na samotě, pravděpodobně vás to přivedlo k otázce: Jak dlouho je možné žít v karavanu? 

Obecně platí, že v karavanu můžete žít, jak dlouho jen chcete, zejména pokud často cestujete. V mnoha rekreačních areálech a kempech máte možnost zůstat po dobu 6 až 11 měsíců, ovšem některé povolují maximálně 30 denní pobyt. Potřebujete však adresu jako svůj trvalý pobyt, na což byste měli myslet. 

Život v karavanu v kempu

Jestliže se rozhodnete pro karavan, otázkou zůstává, zda cestovat po kempech, nebo využít k bydlení vlastní pozemek. Vzhledem k tomu, že se některé kempy na 2 až 5 měsíců v roce uzavírají, je nezbytné potom hledat nějakou alternativu. Stejně tak je potřeba myslet na to, že mini karavany nejsou úplně ideální pro celoroční bydlení. 

Pravidla a předpisy kempů

Prvním faktorem, který ovlivňuje pobyt v karavanu, jsou pravidla konkrétních kempů. Předtím, než se v některém zabydlíte, seznamte se s pravidly a předpisy. Obvykle je v nich vymezen počet osob žijících v karavanu, dále pak roční období, kdy je možné v kempu zůstat s karavanem, délka pobytu a podobně. 

V případě, že máte zájem o prodej karavanů, rozhodně s obytným vozidlem neprohloupíte. Během zimních měsíců vyrazíte na slunná místa někam do zahraničí. Zůstanete na jednom místě tak dlouho, jak se vám tam bude během sezóny líbit. V České republice trvá sezóna kempování od dubna do října. 

Dovolená v zimě v karavanu je lákavá, ovšem je důležité, aby tomu byl uzpůsoben také samotný karavan. Zážitky, které na vás čekají, jsou nezapomenutelné. 

Předpisy města

Vedle předpisů kempu je někdy třeba vzít v úvahu i předpisy města, respektive obce. 

Roční období

Při určování délky pobytu je dalším faktorem roční období, což taktéž ovlivňuje často pravidla pobytu. Většina kempů je v zimních měsících uzavřena, a to vše závisí na lokalitě. Některé jsou zavřené šest měsíců v roce, jiné pouze dva měsíce. 

Pokud se chystáte zůstat v kempu delší dobu, promyslete si to předem, než někam vyrazíte. Předpokládejme, že plánujete přijet v zimě. V takovém případě vám může být povolen delší pobyt, protože pracovníci kempu chápou, že cestování v zimě je obtížnější, zejména s karavanem taženým na vozidle. 

Předpokládejme, že cestujete v letní sezóně. Dovolená s karavanem v létě je také mnohdy ovlivněna, neboť některé kempy umožňují pouze krátkodobé pobyty během rušné letní prázdninové sezóny. 

Typ kempu

Kempy pro karavany mají obvykle odlišná pravidla pro lidi, kteří chtějí zůstat déle, ve srovnání s lidmi, kteří hledají krátkodobý pobyt. V závislosti na smlouvě a době platnosti jsou přijímána zvláštní opatření.

Často můžete jako krátkodobý rezident zůstat pouze do jednoho měsíce. Předpokládejme však, že plánujete delší dovolenou. V takovém případě můžete v karavanovém kempu pobývat přibližně šest až jedenáct měsíců v roce, přičemž některé vám mohou umožnit pobyt i na více let.

Jak již bylo zmíněno, mnoho kempů se v zimních měsících uzavírá. Pokud tedy plánujete pobyt v karavanu během zimy, nezapomeňte si ověřit, zda kemp zůstává otevřený.

23/02/2023

Napsali o nás

Logo článku
Obytný přívěs z Turecka slibuje hodně muziky za málo peněz
Logo článku
Levný terénní karavan Panzer je jako stvořený pro zručné české kutily
Logo článku
Test: karavan Panzer 250
Logo článku
Obytňák Ares klame tělem, je dost prostorný a má vlastní koupelnu
Otevřít chat
1
Dobrý den, ráda Vám pomohu s výběrem některého z našich karavanů. Odpovídáme téměř ihned.

Míša z TownOut