10/09/2022

Jak pečovat o karavan? 

I karavan stejně jako automobil vyžaduje adekvátní péči. Z následujícího článku se dozvíte, jak by měla vypadat. 

Dovolená s karavanem letos byla v kursu. Upřednostnilo ji plných třicet procent všech dovolenkářů, tedy mnohem více než v uplynulých letech. Ke karavanům se lidé upnuli během covidové pandemie, která jim znemožnila cestovat tak, jak byli zvyklí. Karavan jim poskytnul bezpečí a svobodu zároveň. Nesvazovaly je termíny odletů, check-inů ani check-outů. Někteří šli cestou půjčení karavanu, jiní zvolili nákup karavanu. A dobře udělali. Karavan jim totiž může sloužit i déle než dvacet let. Věnují-li mu patřičnou péči. 

Jak a kde skladovat? 

Klíčové je v první řadě správné skladování karavanu. V době, kdy karavan není používán, by měl být umístěn na bezpečném místě. Ideální samozřejmě je garáž, popřípadě zahrada vašeho rodinného domu. V každém případě nešetřete na bezpečnostním zařízení. Karavan neumisťujte pod stromy ani v blízkosti zchátralých budov. Při silném větru by ho mohly poškodit spadané větve či střešní tašky. Při parkování na volném prostranství ho uzemněte zemními kotvami. 

Pozor na vlhkost!

Hlavním nepřítelem karavanů je vlhkost. Plánujete-li karavan zakrýt, tak místo PE plachty, pod níž dochází ke vzniku kondenzované páry a plísní, zvolte z nějakého prodyšného materiálu. Nezakrývejte ale ventilaci karavanu zajišťující adekvátní cirkulaci vzduchu uvnitř karavanu. Do skříněk také můžete položit vlhkost pohlcující krystalky. Mějte ale na paměti, že se musejí pravidelně vyměňovat.

Důkladná očista

Před zimou interiér karavanu pečlivě vyčistěte. Vyluxujte koberce a čalounění, vyperte záclony, vyčistěte skříňky, markýzy a veškeré elektrospotřebiče (ledničku, troubu). Stěny a strop ošetřete antibakteriálním roztokem. 

Odpojení vodovodního systému

Dalším krokem je odpojení vodovodního systému a vypuštění veškeré vody včetně té odpadní. Ze všech zařízení také vyjměte baterie a odstraňte veškeré lahve s LPG. Důkladné kontrole podrobte exteriér karavanu. Zkontrolujte gumová těsnění a ta ztrouchnivělá nahraďte. Karoserii očistěte autošamponem a alespoň proudem vody z hadice omyjte podvozek. 

Máte hotovo? V tom případě je váš karavan připraven na zimu. A po jejím skončení se s ním zase budete moci vydat na cesty.

10/09/2022

Napsali o nás

Logo článku
Obytný přívěs z Turecka slibuje hodně muziky za málo peněz
Logo článku
Levný terénní karavan Panzer je jako stvořený pro zručné české kutily
Logo článku
Test: karavan Panzer 250
Logo článku
Obytňák Ares klame tělem, je dost prostorný a má vlastní koupelnu
Otevřít chat
1
Dobrý den, ráda Vám pomohu s výběrem některého z našich karavanů. Odpovídáme téměř ihned.

Míša z TownOut